Polyurethan-Kursus
Severin – Kursus- & konferencecenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart
16. – 17. september 2025
Igen i år udbyder vi dette Polyurethan-Kursus, Introduction to Polyurethanes, hvor du får en grundlæggende indføring i, hvordan polyurethaner fremstilles, kemien, der ligger til grund herfor og hvordan man kan formulere recepterne så man kan opnå forskellige polyurethan-produkter med vidt forskellige egenskaber og anvendelsesmuligheder.
Herved opnås en forståelse af hvad der ligger bag fremstillingen af de forskellige typer af polyurethaner, spændende fra fleksible typer over semifleksible typer til stive typer polyurethan enten i form af massive plastmaterialer og elastomerer eller i form af skumtyper med stor variation af densiteten.
Der vil blive undervist i en del polyurethankemi, så derfor anbefales det at deltage i det gratis forkursus med fokus på grundlæggende kemi.
Det gratis forkursus i grundlæggende kemi finder sted 9. september 2024 og afvikles på TEAMS.
Polyurethan-Kursus, Introduction to Polyurethanes, strækker sig over to hele dage. Der medvirker, foruden undertegnede, seks eksterne foredragsholdere fra et bredt udsnit af polyurethan-industrien.
Vi kommer til at dække følgende emner:
- Kemiske reaktioner og matricesammensætning
- Vigtige begreber for diisocyanater og polyoler, isocyanatforbrug og netværksparametre
- Råvarer og polyurethankemi
- Fremstilling af fleksibelt skum, teknologier, recepter, egenskaber og anvendelser
- Fremstilling af stift skum, teknologier, kontinuerte og diskontinuerte processer, recepter, egenskaber og anvendelser, herunder fremstilling af PIR-skum
- Aktuelle miljødebatter i forhold til genanvendelse og cirkulær økoniomi
- Slipmidler og lim, klæbestoffer og hot melts til industrielle anvendelser
- Integralskum, RRIM og elastomerer
- Internationale standarder og CE-mærkning
Oversigt over kurset
Vi starter kl. 8:30 den første kursusdag 16. september og slutter den efterfølgende dag, 17. september kl. 16:00.
På kurset får du en grundlæggende introduktion til, hvordan polyurethaner fremstilles, hvilken kemi der ligger til grund for dem, og hvordan formulering og tilsætningsstoffer kan føre til en bred vifte af egenskaber, der gør disse materialer så utroligt alsidige. Du får også en præsentation af kemien bag fremstilling af polyurethan-råvarerne og endelig, en gennemgang af forarbejdningsmetoder og fremstillingsteknologier.
Hvem vil have gavn af dette kursus?
Kurset retter sig mod personer, der allerede har en basal forståelse af fremstillingen af forskellige polyurethantyper, f.eks. nye ingeniører og teknikere i branchen.
Endvidere vil kurset fungere som en god overbygning for dem, der allerede har stor erfaring med andre plastmaterialer eller polymere materialer og den kemi, der ligger til grund herfor.
Under forudsætning af at medarbejderen har en vis teknisk baggrund og forståelse, vil kurset også give god mening for kvalitetsmedarbejdere, HSE-medarbejdere og ledere og specialister inden for salg, marketing og indkøb og medarbejdere i andre roller, hvor viden om polyurethanmaterialer og forarbejdningsteknologier ville styrke kommunikationen med kollegaer og kunder.
Hvad kan deltagerne forvente at få ud af kurset?
Deltagerne vil få en større forståelse for de grundlæggende komponenters sammensætning og egenskaber. Dette gælder primært forskellige polyoler og diisocyanaters egenskaber, så deltagerne kan tage velinformerede beslutninger om, hvilke råmaterialer der skal anvendes til specifikke formål.
Deltagerne vil få større forståelse for vigtigheden og brugen af de mange tilsætningsstoffer, der får “kemien til at fungere” i forhold til specifikke formål.
Der vil opnås en større indsigt og dermed bedre mulighed for at tale mere nuanceret med kollegaer i forskellige funktioner og eventuelt kunder om produkt- eller markedsudvikling.
Deltagerne vil opnå en forståelse for de tilgængelige teknologier og forarbejdningsteknikker samt de kvalitetsprocedurer og standarder, der anvendes i forbindelse med markedsføring af produkterne.
Endelig vil deltagerne få et godt kendskab til de relevante nationale bekendtgørelser og det EU-lovstof, der knytter sig til anvendelse af specielt diisocyanater samt tilgængelige teknologier til genanvendelse eller anden håndtering af produktionsspild eller udtjente produkter.
Eksterne foredragsholdere
Som tidligere omtalt medvirker der en række eksterne foredragsholdere i kurset. Det drejer sig bl.a om foredragsholdere fra Plixxent A/S, Nortec-Cannon A/S, Chem-Trend, IKO og Dana Lim.
Forkursus i grundlæggende kemi
Forkurset skal gøre det lettere for deltagerne at følge med i gennemgangen af de kemiske reaktioner, råvarernes opbygning, beregninger af recepter samt polyurethanernes opbygning.
Forkurset varer 3 timer og er gratis for alle tilmeldte til Polyurethan-Kurset. Forkurset afvikles på TEAMS.
Praktisk info om Polyurethan-Kursus, Introduction to Polyurethanes
Kurset finder sted på Severin – kursuscenter og konferencenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart.
Tidspunkterne for kurset er d. 16. og 17. september 2025 fra 08:30-16:00.
Kursets endelige program fremsendes senest syv dage før kursusstart.
Deltagergebyret er 7.800 kr. + moms, som inkluderer skriftligt undervisningsmateriale, frokost, forfriskninger og kaffe og te på begge kursusdage.
Hotelovernatning er ikke inkluderet i deltagegebyret.
Tilmeldingsfrist til kurset er fredag d. 1. august 2025.
Tilmelding på nedenstående tilmeldingsblanket: